VEDTÆGTER
§ 1 NAVN OG HJEMSTED
1.1
Foreningens navn er Dansk Lystfiskeri.
1.2
Dansk Lystfiskeris hjemsted er den kommune, i hvilken sekretariatet er beliggende, pt. Vejle Kommune.
1.3
Ændring af Dansk Lystfiskeris hjemsted besluttes af bestyrelsen.
§ 2 FORMÅL
2.1
Dansk Lystfiskeris formål er at varetage medlemsvirksomhedernes erhvervsmæssige interesser blandt andet ved:
at være branchens politiske talerør
at fremme danske rekreative fiskebestande
at fremme bredden i dansk lystfiskeri
at rekruttere og fastholde lystfiskere i sporten
at uddanne og udvikle branchen
at understøtte og kortlægge lystfiskeriets samfundsmæssige værdi
at være et naturligt centrum for fælles projekter i branchen
§ 3 MEDLEMSKAB
3.1
Dansk Lystfiskeri har tre medlemstyper: Partnermedlemmer, Associerede medlemmer og Personlige medlemmer.
3.2
Som Partnermedlemmer kan optages virksomheder, organisationer, NGO’er og selskaber med en eller flere medarbejdere, med virke indenfor dansk lystfiskeri.
Partnermedlemskabet giver stemmeret med tre (3) stemmer på Dansk Lystfiskeris generalforsamling og medlemskontingentet baseres på virksomhedens omsætning indenfor lystfiskeri fordelt på fire niveauer:
Omsætningstørrelse under kr. 3 mio. = 7.500 kr. eks. moms i årligt kontingent;
Omsætningstørrelse fra kr. 3 – 10 mio. = 15.000 kr. eks. moms i årligt kontingent;
Omsætningstørrelse fra kr. 10 – 20 mio. = 25.000 kr. eks. moms i årligt kontingent;
Omsætningstørrelse over kr. 20 mio. = 40.000 kr. eks. moms i årligt kontingent;
I virksomheder, som har flere forretningsområder, er det den lystfiskerirelaterede del af omsætningen i Danmark, som er beregningsgrundlag for kontingentet.
3.3
Som associerede medlemmer kan efter bestyrelsens beslutning optages virksomheder og selskaber, der ikke har lystfiskeri som hovedbeskæftigelse, men som i et ikke uvæsentligt omfang beskæftiger sig med lystfiskeri. Endvidere kan virksomheder, selskaber, institutter, skoler, NGO’er m.m., som er interessenter i forhold til lystfiskerbranchen efter bestyrelsens beslutning optages som associerede medlemmer af foreningen. Et associeret medlemskab har en (1) stemme på Dansk Lystfiskeris generalforsamling og koster 5.000 kr. eks. moms årligt.
3.4
Enkeltpersoner med branchetilknytning, eksempelvis fiskeguider, instruktører, medieproducenter m.m., kan anmode om personligt medlemskab af Dansk Lystfiskeri. Det gælder også enkeltpersoner, der i øvrigt opfylder betingelserne for partnermedlemskab. Et personligt medlemskab har en (1) stemme på Dansk Lystfiskeris generalforsamling og koster 2.500 kr. inkl. moms årligt.
3.5
Alle typer medlemmer af Dansk Lystfiskeri forpligter sig ved indmeldelse i foreningen til at overholde de til enhver tid gældende etiske retningslinjer for Dansk Lystfiskeris medlemmer. De etiske retningslinjer kan til enhver tid udarbejdes og opdateres af bestyrelsen.
3.6
Anmodning om optagelse i Dansk Lystfiskeri sker ved indsendelse af optagelsesbegæring til Dansk Lystfiskeris sekretariat. Optagelsesbegæringen skal godkendes af Dansk Lystfiskeris bestyrelse, der samtidig beslutter, om hvilken medlemskategori, jf. § 3.2 – 3.4 ansøgeren befinder sig i. Når optagelsesbegæringen er godkendt og kontingent er betalt, modtager ansøgeren skriftlig orientering om indmeldelsen. Såfremt en optagelsesbegæring afvises af Dansk Lystfiskeris bestyrelse eller ansøgeren er uenig i den tildelte kategori, kan ansøgeren kræve, at afgørelsen behandles på den førstkommende generalforsamling.
3.7
Indgår en personlig drevet virksomhed eller et selskab i en koncern, eller ejer en personlig drevet virksomhed, et selskab eller en person én eller flere andre virksomheder eller selskaber, der alle opfylder kriterierne i § 3.2 – 3.4, kan hver af disse virksomheder/selskaber, som har eget CVR-nr., anmode om medlemskab. Kontingent betales særskilt for hvert medlem.
3.8
Fusionerer et medlem af Dansk Lystfiskeri med et andet medlem, kan der alene blive tale om ét fremtidigt medlemskab. Ved fusion er det det fortsættende selskab, der er medlem. Det ophørende selskabs medlemskab ophører pr. fusionsdatoen. Indbetalt kontingent refunderes ikke.
3.9
Fusionerer et medlem af Dansk Lystfiskeri med et andet selskab, der ikke er medlem af Dansk Lystfiskeri, opretholder det fortsættende selskab medlemskabet, såfremt det efter fusionen fortsat opfylder betingelser for medlemskab, jf. § 3.2 – 3.4. Opfylder det fortsættende selskab ikke betingelserne, ophører medlemskabet pr. fusionsdatoen. Indbetalt kontingent refunderes ikke.
3.10
Foruden det ovenfor i denne § 3 anførte, kan der endvidere ske anden differentiering i rettigheder og pligter for de tre medlemstyper efter bestyrelsens saglige beslutning. Det kunne eksempelvis være i størrelsen på betalinger/afgifter for deltagelse i undervisning eller arrangementer.
§ 4 UDMELDELSE
4.1
Meddelelse om udmeldelse af foreningen skal fremsendes skriftligt til Dansk Lystfiskeris sekretariat.
4.2
Udmeldelse kan ske med 6 måneders varsel til den 31. december. Er anmodning om udmeldelse af Dansk Lystfiskeri, sekretariatet i hænde efter 30. juni, fortsætter medlemskabet indtil den 31. december det efterfølgende år, og medlemmet hæfter tilsvarende for kontingentbetaling for hele det kommende foreningsår, jfr. dog § 4.5.
4.3
Ved ophør med drift af registreret virksomhed uanset årsagen hertil ophører medlemskabet med øjeblikkelig virkning. Allerede indbetalt kontingent for den resterende del af foreningsåret udbetales ikke til det ophørende medlem.
4.4
Ved ophør af medlemskab skal det ophørende medlem straks stoppe al brug af Dansk Lystfiskeris logo samt materialer, der indeholder Dansk Lystfiskeris navn og henvisning hertil. Det ophørende medlem mister samtidig retten til at benytte sig af Dansk Lystfiskeris eventuelle rabat- og medlemsaftaler.
4.5
Hvis der på en generalforsamling vedtages kontingentforhøjelse, kan et medlem udmelde sig uden at betale kontingent ved skriftligt at fremsende en udmeldelse til Dansk Lystfiskeris sekretariat senest 8 dage efter, at vedtagelsen af kontingentforhøjelsen har været offentliggjort i referatet fra generalforsamlingen.
§ 5 KONTINGENT
5.1
Medlemskontingentets størrelse for aktive medlemmer fastsættes på Dansk Lystfiskeris ordinære generalforsamling med virkning for det foreningsår, hvori den ordinære generalforsamling afholdes. Foreningsåret følger kalenderåret.
5.2
Kontingent opkræves af sekretariatet én gang årligt med forfald i januar.
5.3
Medlemmerne har pligt til, efter påkrav, én gang om året at indsende oplysninger, der har betydning for kontingentberegningen, jf. § 3.2. Dersom et medlem ikke inden 14 dage efter at have modtaget denne opfordring indsender de ønskede oplysninger, kan kontingentet fastsættes skønsmæssigt efter de foreliggende oplysninger. Eventuel regulering af det skønsmæssigt ansatte kontingent kan finde sted, når oplysningerne indgår.
§ 6 ORDINÆR GENERALFORSAMLING
6.1
Dansk Lystfiskeris højeste myndighed er generalforsamlingen.
6.2
Ordinær generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af februar måned (første gang i februar 2023).
6.3
Bestyrelsen indkalder medlemmerne til generalforsamlingen. Dette skal ske skriftligt og med mindst 4 ugers varsel.
6.4
Med indkaldelsen skal følge dagsorden i overensstemmelse med Dansk Lystfiskeris vedtægter.
6.5
Dagsorden for ordinær generalforsamling skal mindst omfatte:
1) Valg af dirigent og referent.
2) Bestyrelsens beretning for det foregående år.
3) Forelæggelse og godkendelse af årsrapport.
4) Drøftelse af Dansk Lystfiskeris virksomhed i det kommende år.
5) Indkomne forslag.
6) Fastsættelse af kontingentsatser for det kommende år.
7) Forelæggelse til orientering af budget for indeværende år.
8) Valg til bestyrelsen, jf. § 10.
9) Valg af 1 – 3 suppleanter, jf. § 10.3
10) Valg af revisor.
11) Eventuelt.
6.6
Forslag fra medlemmer, der ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal være bestyrelsen i hænde senest den 1. januar. Indkomne forslag og regnskab sendes ud inden generalforsamlingen.
6.7
Referenten skriver et referat over de på den ordinære generalforsamling trufne beslutninger. Medlemmerne kan begære specifikke bemærkninger tilført referatet. Referatet underskrives af dirigenten og bestyrelsesmedlemmerne og udsendes til medlemmerne digitalt.
§ 7 EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING
7.1
Bestyrelsen kan til enhver tid indkalde til ekstraordinær generalforsamling med mindst to og højst fire ugers varsel til behandling af et givent emne. Indkaldelsen skal være skriftlig og med angivelse af dagsorden.
7.2
Bestyrelsen skal indkalde til ekstraordinær generalforsamling senest 6 uger efter, at skriftlig anmodning herom er modtaget fra mindst 10 % af Dansk Lystfiskeris Partnermedlemmer. Med anmodningen om indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling skal følge en redegørelse for de forhold, der ønskes behandlet på den ekstraordinære generalforsamling.
7.3
Referenten skriver et referat over de på den ekstraordinære generalforsamling trufne beslutninger. Medlemmerne kan begære specifikke bemærkninger tilført referatet. Referatet underskrives af dirigenten og bestyrelsesmedlemmerne og udsendes til medlemmerne digitalt.
§ 8 AFSTEMNINGER
8.1
På generalforsamlingen har hvert medlem en stemmevægt som beskrevet i § 3.2, § 3.3 og § 3.4 fr. dog § 8.2. Ethvert medlem er berettiget til at forlange skriftlig afstemning.
8.2
Medlemmer, der er i restance med kontingent på tidspunktet for afholdelse af generalforsamlingen, har ikke stemmeret på generalforsamlingen.
8.3
Et aktivt medlem, der er forhindret i at give møde, kan give en fuldmagt til bestyrelsen eller til et andet aktivt medlem til at stemme for sig på generalforsamlingen. Et aktivt medlem kan kun besidde én (1) fuldmagt.
§ 9 BESLUTNINGSDYGTIGHED
9.1
Generalforsamlingen er beslutningsdygtig uanset antallet af fremmødte medlemmer.
9.2
Beslutninger træffes med simpelt stemmeflertal, jf. dog § 9.3 og § 15.
9.3
Til vedtagelse af vedtægts- og formålsændringer samt lignende usædvanlige dispositioner som eksempelvis, men ikke udtømmende, køb og salg af fast ejendom, pantsætning af Dansk Lystfiskeris aktiver samt afgivelse af garanti- og kautionserklæringer, kræves, at mindst 2/3 af foreningens Partnermedlemmer er til stede, og at mindst 2/3 af de fremmødte Partnermedlemmer stemmer for den pågældende disposition.
Såfremt forslaget, uanset at quorumkravet ikke er opfyldt, opnår tilslutning fra 2/3 af de repræsenterede Partnermedlemmer, afholdes der ekstraordinær generalforsamling inden 8 uger, hvorpå forslaget kan vedtages med 2/3 af de afgivne stemmer uanset antallet af fremmødte Partnermedlemmer.
§ 10 VALG AF BESTYRELSE
10.1
Bestyrelsen består af op til syv (7) medlemmer, dog minimum tre (3) medlemmer. Bestyrelsens størrelse afgøres af antallet af kandidater opstillet til bestyrelsen.
10.2
Bestyrelsen konstituerer sig med mindst en bestyrelsesformand og en næstformand. Konstitueringen gælder til/fra det første bestyrelsesmøde, der afholdes efter den ordinære generalforsamling.
10.3
Valgbar til bestyrelsen er personer med personligt medlemskab og personer med tilknytning til en medlemsvirksomhed, og som besidder de fornødne kompetencer og branchekendskab til at varetage hvervet. Hvert medlem er berettiget til at indstille én person, med tilknytning til en medlemsvirksomhed, til bestyrelsen. Bestyrelsen kan endvidere opstille bestyrelseskandidater uden tilknytning til en medlemsvirksomhed til valg på generalforsamlingen.
Hvis et bestyrelsesmedlem afbryder sin tilknytning til medlemsvirksomheden, og ikke samtidig tilknyttes en ny medlemsvirksomhed, eller bestyrelsesmedlemmet tilknyttes en ny medlemsvirksomhed, som allerede er repræsenteret i bestyrelsen, udtræder dette medlem automatisk af bestyrelsen. Såfremt mere end et (1) bestyrelsesmedlem udtræder af bestyrelsen, og der ikke resterer flere suppleanter, kan bestyrelsen vælge at supplere sig fra medlemskredsen frem til næste generalforsamling. Så vidt muligt skal bestyrelsen være alsidig sammensat.
10.4
Personer, der ikke er fysisk til stede på generalforsamlingen, kan kun vælges, såfremt den pågældende har givet skriftligt tilsagn om at ville modtage valg.
10.5
Bestyrelsen vælges for to (2) år ad gangen, således at halvdelen afgår i lige år, mens den anden halvdel afgår i ulige år. Genvalg kan finde sted. På den stiftende generalforsamling vælges de fire (4) personer, der modtager flest stemmer, for to (2) år, mens de tre (3) personer, der modtager færrest stemmer, vælges for ét (1) år. Vælges bestyrelsen uden afstemning afgøres valgperioden, i mangel af enighed blandt medlemmerne, ved lodtrækning.
10.6
Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.
10.7
Alle bestyrelsesmedlemmer har lige stemmeret. Bestyrelsen er beslutnings- dygtig, når mindst 2/3 medlemmer er til stede. Står stemmerne lige, er bestyrelsesformandens stemme afgørende. Bestyrelsesformanden leder møderne. I bestyrelsesformandens forfald ledes møderne af næstformanden.
10.8
Bestyrelsen kan ansætte en direktør/sekretariatsleder, der efter bestyrelsens nærmere instruks og specifikation har ansvaret at forestå foreningens daglige ledelse.
10.9
Bestyrelsen kan nedsætte udvalg.
10.10
Bestyrelsen sammenkaldes på foranledning af bestyrelsesformanden, der fastsætter tid og sted for møderne. Der indkaldes med mindst 8 dages varsel. Ligeledes skal bestyrelsesformanden inden 8 dage indkalde bestyrelsen, når begæring herom forekommer fra mindst 3 medlemmer af bestyrelsen.
10.11
Bestyrelsens formand og bestyrelsesmedlemmerne kan modtage bestyrelseshonorarer samt dækning af faktiske omkostninger. Honorar til bestyrelsesformanden og eventuelt de øvrige medlemmer fastsættes af bestyrelsen inden for det af generalforsamlingen vedtagne budget.
10.12
Bestyrelsen har overfor generalforsamlingen ansvaret for Dansk Lystfiskeris virksomhed og bestyrelsen skal udarbejde og fremlægge budget til godkendelse på den årlige generalforsamling.
§ 11 TEGNINGSRET
11.1
Foreningen tegnes af formanden og direktøren/sekretariatslederen i forening eller af formanden og et (1) generalforsamlingsvalgt bestyrelsesmedlem i forening.
11.2.
Ved økonomiske dispositioner, der vedrører den daglige drift, tegnes Dansk Lystfiskeri af den daglige leder (bestyrelsesformanden eller direktøren, hvis en sådan er ansat).
§ 12 HÆFTELSE
12.1
Foreningen hæfter kun for sine forpligtelser med den af foreningen til enhver tid tilhørende formue. Der påhviler ikke foreningens medlemmer eller bestyrelsen nogen personlig hæftelse.
§ 13 EKSKLUSION
13.1
Et medlem, der ikke inden 10 dage fra modtagelse af skriftlig påmindelse om manglende betaling, indbetaler forfaldent medlemskontingent eller andet dokumenteret tilsvar, kan uden yderligere varsel ekskluderes fra Dansk Lystfiskeri. Beslutning om eksklusion træffes af bestyrelsen.
13.2
Såfremt et medlem i øvrigt væsentligt misligholder Dansk Lystfiskeris vedtægter eller på anden måde væsentligt modarbejder Dansk Lystfiskeris formål og beslutninger, og ikke overholder de etiske retningslinjer, kan denne ekskluderes fra Dansk Lystfiskeri. Hvis et medlem misligholder vedtægterne eller agerer illoyalt, men adfærden ikke i sig selv konstituerer væsentlig misligholdelse, kan medlemmet 10 dage efter modtagelse af skriftlig og begrundet advarsel fra Dansk Lystfiskeris bestyrelse ekskluderes fra Dansk Lystfiskeri, såfremt medlemmet ikke forinden retter for sig. I gentagelsestilfælde kan bestyrelsen træffe beslutning om eksklusion uden yderligere varsel.
13.3
Eksklusion af et medlem skal altid ske skriftligt.
13.4
Et ekskluderet medlem kan kræve afgørelsen forelagt på førstkommende ordinære generalforsamling, som træffer den endelige afgørelse med simpelt stemmeflertal. Indbringelse af en eksklusion på den førstkommende ordinære generalforsamling har ikke opsættende virkning.
§ 14 TVISTLØSNING
14.1
Uoverensstemmelser mellem Dansk Lystfiskeri på den ene side og et eller flere af Dansk Lystfiskeris medlemmer på den anden side, eller uoverensstemmelser mellem to af Dansk Lystfiskeris medlemmer indbyrdes, hvis afgørelse beror på anvendelsen eller fortolkningen af disse vedtægter, skal søges afgjort ved forhandling. Dansk Lystfiskeri kan dog inddrive pligtige medlemsydelser og restancer som retslig inkasso ved indbringelse for de ordinære domstole.
14.2
Hver part kan under sådanne forhandlinger kræve, at tvisten undergives mediation (mægling).
14.3
Hvis ikke parterne inden 14 dage efter, at en af dem har fremsat ønske om mediation, er blevet enige om, hvem der skal være mediator, kan hver af parterne anmode Foreningen af Mediatoradvokater, c/o Advokatsamfundet, Kronprinsessegade 28, 1306 København K, om at bringe en advokatmediator i forslag.
14.4
Mediationen skal finde sted i overensstemmelse med den til enhver tid gældende standardaftale for mediation fastsat af Foreningen af Mediatoradvokater og reglerne om god advokatskik.
14.5
Hvis tvisten ikke er løst ved mediation inden 8 uger efter, at der blev fremsat ønske om mediation, er hver af parterne berettiget til at indbringe tvisten for de ordinære domstole. I så fald er retten på det sted, hvor Dansk Lystfiskeri har sit hjemsted, rette værneting.
§ 15 REGNSKAB OG REVISION
15.1
Dansk Lystfiskeris regnskabsår er fra 1/10 – 30/9.
15.2
Årsrapport for det foregående regnskabsår skal udarbejdes så betids, at årsrapport og budget kan fremsendes til medlemmerne senest 8 dage før den ordinære generalforsamling i henhold til § 6.
§ 16 FORENINGENS OPLØSNING
16.1
Beslutning om Dansk Lystfiskeris opløsning træffes, når 9/10 af Dansk Lystfiskeris stemmeberettigede medlemmer er mødt på en generalforsamling, og 9/10 af de fremmødte stemmeberettigede medlemmer stemmer herfor.
16.2
Såfremt forslaget, uanset at quorumkravet ikke er opfyldt, opnår tilslutning fra 9/10 af de repræsenterede Partnermedlemmer, afholdes der ekstraordinær generalforsamling inden 8 uger, hvorpå forslaget kan vedtages med 9/10 af de afgivne stemmer uanset antallet af fremmødte Partnermedlemmer.
16.3
Hvis generalforsamlingen træffer beslutning om opløsning af foreningen, skal Dansk Lystfiskeris formue anvendes til formål, der fremmer dansk lystfiskeri. Bestyrelsen fremsætter et eller flere forslag til anvendelse/fordeling af formuen, som generalforsamlingen tager stilling til ved simpel stemmeflerhed.
§ 17 IKRAFTTRÆDEN
17.1
Foranstående vedtægter træder i kraft omgående efter vedtagelsen.
Således vedtaget på den stiftende generalforsamling den 19. januar 2022.