ENIGHED OM NY HAVPLAN
Alle partier i Folketinget er enige om den nye Havplan, som regeringen præsenterede onsdag den 7. juni 2023.
Erhvervsministeriet præsenterer Danmarks Havplan således:
“Aftale om Danmarks Havplan styrker naturbeskyttelse af havet, udbygningen af vedvarende energi og en mere bæredygtig udvikling af fiskeriet.
I en tid præget af øget globale spændinger, behovet for grøn omstilling, beskyttelse af naturen og udvikling af fiskerierhvervet har regeringen sammen med alle Folketingets partier indgået en aftale om Danmarks Havplan.
Naturbeskyttelse og biodiversitet er centrale elementer i aftalen om Danmarks Havplan. Andelen af strengt beskyttede områder på havet vil gradvist øges til 8 pct. af havarealet i 2028 og 10 pct. streng beskyttelse i 2030. Danmark vil med aftalen leve op til 2030-målsætningen i EU’s biodiversitetsstrategi på havet.
Aftalepartierne er bl.a. enige om at fordoble udlægget i havplanen til vedvarende energi og energiøer. Det betyder, at ca. 30 pct. af havarealet i havplanen vil blive dedikeret til vedvarende energi. Det vil muliggøre en omfattende udbygning af vedvarende energi på det danske havareal og spille en afgørende rolle i den grønne omstilling. Samtidig kan det medvirke til at gøre Danmark og Europa uafhængige af fossil energi.
Derudover afsættes der i aftalen 75 mio. kr. til at understøtte en bæredygtig udvikling af det danske fiskerierhverv, herunder fremme af nye teknologi og bedre samspil mellem miljø og natur.”
Læs hele aftaleteksten her og find fakta-arket via linket nederst på denne side.
KIGGER INGEN UNDER OVERFLADEN?
Dansk Lystfiskeri ser fremskridt og flere lyspunkter i aftalen – blandt andet udpegning af strengt beskyttede områder, hvor klapning og bundtrawl forbydes – men overordnet set undres vi over den manglende handling på det miljømæssige område i forbindelse med aftalen.
Trods talrige opråb fra grønne organisationer og bred mediedækning, forholder Danmarks Havplan sig stort set ikke til havets tilstand. Ikke en eneste af de mange citater fra ministre og erhvervsordførere, som Erhvervsministeriet understøtter aftalen med i præsentationen af planen, omtaler havenes kritiske tilstand. Det klinger lidt hult at lovprise naturbeskyttelse og reduceret brug af havets ressourcer, når ingen adresserer de væsentlige kilder til den aktuelle udfordring.
Det er opløftende, at der vises bæredygtige tegn, når det gælder brugen af havet – men Dansk Lystfiskeri håber og imødeser, at Folketinget hæver ambitionsniveauet og iværksætter en snarlig redningsindsats for de døende havområder.
PROFESSOR DUMPER HAVPLANEN
Stiig Markager, professor i havmiljø ved Aarhus Universitet, dumper havplanen:
– Havplanen giver udtryk for at være økosystem-baseret og det er den overhovedet ikke – derfor dumper den. Havplanen kommer fra Erhvervsministeriet og er baseret på erhvervsmæssige interesser. Ikke havets, forklarer Stiig Markager i denne udgave af P1’s radioprogram Guld og Grønne Skove – lyt med her