REKREATIVT TORSKESTOP I ØSTERSØEN I 2024
Dansk Lystfiskeri har indsendte tidligere på året en række kommentarer til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende Kommissionens forslag til Rådets forordning om fastsættelse for 2024 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen. Kommissionen foreslog blandt andet at forbyde rekreativt fiskeri efter torsk i Østersøen i 2024.
Lokale observationer tyder imidlertid på en sund torskebestand i ICES-område 23, som Øresund benævnes i Kommissionen. Derfor opfordrede Dansk Lystfiskeri til en differentieret tilgang for Øresund og en grundig undersøgelse af områdets torskebestand. Samtidigt anbefalede vi en øget bag limit på tre torsk pr. dag i underområde 23 og efterlyste kompensationsmuligheder for erhvervet, da lystfiskerbranchen er blevet overset i den nuværende forvaltning. Samtidig opfordrede vi til et generelt højere mindstemål for torsk for at støtte opvæksten.
På et ministermøde afholdt i Luxembourg mandag den 23. oktober, hvor der blev indgået en ny fiskeriaftale mellem EU-landene, besluttedes desværre et fuldt stop for rekreativt torskefiskeriet i Østersøen i 2024.
Danmarks fiskeriminister Jacob Jensen (V) blev umiddelbart efter mødet citeret i TV2:
– Aftalen tager hensyn til, at vi fortsat kan have et erhvervsfiskeri i Østersøen og til de bestande, som har det rigtig dårligt. Det gælder ikke mindst torsken, siger fiskeriminister Jacob Jensen (V), som nu håber, at de danske lystfiskere vil vise forståelse for, at torsken skal have en pause i 2024.
Dansk Lystfiskeri arbejder for en bæredygtig fiskeriforvaltning, der beskytter ressourcerne i Østersøen, samtidig med at vi støtter vores erhverv og rekreative muligheder. Vi er forbløffede over ministerens manglende handling, og den udeblevne danske indsats for at friholde Øresund for aftalen – ikke mindst undrer Dansk Lystfiskeri sig over ministerens tavshed omkring den efterlyste kompensation til erhvervet. Ministermødets beslutning forventes at ramme turbåde og grejbutikker i hovedstadsområdet uforholdsmæssigt hårdt.
Nu afventes en afklarende tekst, som skal uddybe hvorledes forbuddet skal håndteres, da det for nuværende er uklart, hvordan forbuddet skal tolkes – eksempelvis i forhold til catch & release fiskeri.
Sideløbende opsøger Dansk Lystfiskeri en uddybning af, hvordan data fra DTU Aqua, som indikerer en rekreativ fangst af torsk på 88 ton i 2022 alene i Øresund, er indsamlet. Med de nuværende restriktioner for torskefiskeriet er tallet nemlig langt fra turbådenes vurdering af sidste års fangster.