DEN ØKONOMISKE BETYDNING AF LYSTFISKERI I DANMARK
Lystfiskeri er fortsat en af Danmarks helt store friluftsaktiviteter. En ny opgørelse fra Dansk Lystfiskeri, Lystfisker Danmark og Niras estimerer, at der er 567.900 danske lystfiskere – defineret som personer, der fisker en eller flere gange om året ved danske kyster, åer og søer, på havet eller i put & take søer.
Mere end halvdelen af lystfiskerne fisker udelukkende i put & take fiskesøer, hvor man ikke behøver det nationale fisketegn for at kunne fiske.
For lystfiskeren handler det om oplevelser i naturen, spænding, kammeratskab og rekreation. Men lystfiskeri er også en del af den grønne outdoor- og oplevelsesøkonomi. Når man er lystfisker skal der købes grej, waders, fiskestænger og tøj, og det løber op. En dansk lystfisker bruger i gennemsnit 3.100 kr. om året på sin hobby, og det samlede forbrug nærmer sig dermed 2 mia. kr. om året.
Dertil kommer det forbrug som 232.000 udenlandske lystfiskerturister hvert år lægger i Danmark.
Lystfisker Danmark (den nationale strategi for lystfiskeri), brancheforeningen Dansk Lystfiskeri og rådgivende økonomer fra NIRAS har samarbejdet om at samle op på tidligere analyser og opdatere dem med nye data. Udvalgte studier er gennemgået med henblik på at kortlægge antallet af lystfiskere og den dertilhørende påvirkning på den danske økonomi.
– At vi stadigvæk har så mange lystfiskere i disse år, hvor fiskebestandene i de indre farvande er hårdt pressede, viser med al tydelighed, at danskerne bare vil ud i naturen med fiskestangen. Lystfiskeri er for mange en vigtig del af at leve det gode liv, siger Peter Lyngby, bestyrelsesformand i brancheforeningen Dansk Lystfiskeri.
Arne Kvist Rønnest, projektchef for national strategi for lystfiskeri, supplerer:
– Danmark er fra naturens hånd et fantastisk lystfisker-land, med et stort potentiale for national og international lystfiskerturisme. Men det kræver, at vi fremover passer meget bedre på vandnaturen og sætter fart på at genoprette habitater og fiskepladser.
ARBEJDSGRUPPE BAG NØGLETALLENE
Rapporten er færdiggjort juli 2024 og undervejs i processen er der indhentet ekspertise på centrale områder fra relevante organisationer, myndigheder og videnspersoner. Gruppen er inddraget i form af en workshop og input i en høringsproces.
Tak til:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Lene Jensen Scheel-Bech & Fie Lind-Holm
Fiskeristyrelsen, Stig Prüssing
DTU Aqua, Anders Koed
Danmarks Sportsfiskerforbund, Lars Rasmussen
VisitDenmark, Martin Fonnesbech-Sandberg
Danske Ørredsøer, Villy J. Larsen
Fiskekort.dk, Carsten Fjord
Pure Fishing, Christen Stenild
Garmin, Søren Hjæresen Burø
NIRAS, Camilla K. Damgaard & Rasmus Nyegaard
Lystfisker Danmark, Arne Kvist Rønnest
Dansk Lystfiskeri, Peter Lyngby