HØRINGSSVAR TIL NY BEKENDTGØRELSE FOR FISKEREDSKABER, DER INDEHOLDER PLAST
Dansk Lystfiskeri har indsendt høringssvar til Miljøstyrelsens udkast til en ny bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast.
Udkastet til den nye bekendtgørelse indeholder primært Miljøstyrelsens tilføjelser og præciseringer af gebyrer og producenternes administrative forpligtelser overfor Miljøstyrelsen. Det er forståeligt, at Miljøstyrelsen gerne vil sikre sig og have styr på de gebyrer, som producentansvaret medfører – men fra Dansk Lystfiskeris side opfordrer vi til, at definitionen af lystfiskerens fiskeredskaber på samme måde tages alvorligt i bekendtgørelsen, så ikke den administrative byrde rammer producenter og detailbutikker indenfor lystfiskeri unødigt hårdt.
Fiskeredskaber og specialudstyr til lystfiskere markedsføres bredt som fiskegrej, og der behøves en tydelig definition, så ikke alt fra beklædning, gummistøvler, drikkedunke, joller og andre fartøjer, til specielle opbevaringskasser, værktøj og andet udstyr på fisketuren kan forveksles med fiskeredskaber i definitionen ”Enhver genstand eller udstyrsdel, der anvendes til fiskeri”.
I udkastet til bekendtgørelsen savner Dansk Lystfiskeri derfor i §2 i høj grad en præcisering af lystfiskeres redskaber. I stykke 4 defineres:
4) Erhvervsfiskeredskaber: Slæbende fiskeredskaber, der indeholder plast, herunder trawl, not, skrab og snurrevod.
Denne definition er tydeligere og indeholder ord for konkrete typer af fiskeredskaber. Der relateres desuden udelukkende til de redskaber, som rent fysisk er i vandet for at fiske – på trods af, at der skal et stort maskineri og en del andet udstyr og elektronik til, før en søsætning af de slæbende fiskeredskaber overhovedet kan lade sig gøre i det praktiske erhvervsfiskeri.
I stykke 6 defineres øvrige fiskeredskaber derimod uhensigtsmæssigt diffust og indeholder ikke et eneste eksempel på type af redskab:
6) Fiskeredskab: Enhver genstand eller udstyrsdel, der anvendes til fiskeri eller akvakultur, til at spore, fange eller opdrætte biologiske havressourcer, eller som flyder på havfladen og benyttes med det formål at tillokke, fange eller opdrætte sådanne biologiske havressourcer.
Denne definition er efter vores mening alt for utydelig i forhold til lystfiskeri, og den har efterladt os med mange spørgsmål fra producenter og detailbutikker. Spørgsmål vi som brancheorganisation har haft vanskeligt ved at svare på.
Bekendtgørelsen bør bidrage med afklaring, så den nuværende forvirring i lystfiskerbranchen omkring plast i fiskeredskaber elimineres.
Samtidig opfordrer Dansk Lystfiskeri til udarbejdelsen af en grundigere og letforståelig vejledning til detailbutikker, herunder en tydelig definition af lystfiskerens fiskeredskaber, så ikke regler og paragraffer på området brydes i uvidenhed.
Dansk Lystfiskeri fortsætter dialogen med Miljøministeriet, Miljøstyrelsen og Dansk Producentansvar i sagen.