DEN SIDSTE TORSK?
Det gode skib Fyrholm, en af Øresunds traditionsrige turbåde for lystfiskeri, stævnede torsdag den 28. december ud af Københavns Havn med kurs mod Øresund. Ombord var unge og mere erfarne lystfiskere samlet med branche- og mediefolk for at diskutere og belyse konsekvenserne af EU’s lukkeperiode, som betyder et hjemtagningsforbud for torsk i Østersøen fra den 1. januar 2024.
Dansk Lystfiskeri havde taget initiativ til turen, da det manglende danske politiske fokus på at friholde Øresund fra EU’s lukkeperiode vækker stor undren. Øresund er et unikt naturområde, friholdt for erhvervsfiskeri med bundtrawl, og en nylig rapport udarbejdet af DTU Aqua og Aarhus Universitet for Miljøstyrelsen fortæller, at Øresunds torsk har det overraskende godt, og bestanden er på det højeste niveau målt siden 2010’erne. Situationen i Øresund er derfor helt atypisk i forhold til andre områder i den vestlige Østersø.
Jens Peder Jeppesen, der er havbiolog og chef for Øresundsakvariet, har ligeledes påpeget observationer af enorme mængder torskeunger i Øresund de seneste år.
Interviews og film
Fisk & Fri var med på ombord, og Jens Bursell interviewede mange af turens deltagere. Det er der kommet en glimrende film ud af, som på en halv time grundigt belyser både den nuværende situation og sætter perspektiv på baggrunden omkring torskefiskeriet i Øresund. Se filmen herunder.
Fiskene er mere værd
Gordon P. Henriksen, bestyrelsesmedlem i Dansk Lystfiskeri, bød velkommen og servede indledningsvist friske østers og bobler på dagens fisketur. Lystfiskeren og tidligere radikale folketingsmedlem, Rasmus Helveg Petersen, havde grebet fiskestangen og beklager den pressede torskebestand i store dele af landet:
– Vi har passeret et vendepunkt, og torskene er forsvundet de fleste steder. Det er sørgeligt. Vi skal først og fremmest standse landbrugets forurening, før vi får vendt skuden. Der skal braklægges jord, og der skal være færre svin og køer i landbruget. Ellers kommer livet i havet ikke tilbage, udtaler Rasmus Helveg Petersen.
Blandt deltagerne var også Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund:
– Det er gået op for de fleste, at torsken i vores indre farvande har det skidt. Øresund er undtagelsen, og det er lidt usædvanligt, at vi i dag ikke kunne fange en eneste fisk. Brancheorganisationen Dansk Lystfiskeri har regnet på tallene og er kommet frem til, at en torsk fanget af en erhvervsfisker kun giver 2 procent af den samfundsværdi, den samme torsk fanget af en lystfisker giver. Derfor er det samfundsøkonomisk skørt, at lukke for alt lystfiskeri men samtidig åbne for begrænset erhvervsfiskeri. Foruden at smide samfundsværdier i havet med lukkede grejhandlere, ophuggede turbåde og færre overnatninger, så berøver man rigtig mange mennesker en god friluftsoplevelse ved at forbyde befolkningen at fange en torsk, siger Torben Kaas.
Triste udsigter
Ombord på Fyrholm var både unge lystfiskere, som er medlemmer af Fiskeklub Kbh, lokale fiskegrejshandlere og erfarne lystfiskere med adskillige årtiers meritter på Øresund. At se dem skulder ved skulder med fiskestænger satte situationen i perspektiv, og dagens gode stemning fik lidt slagskygge.
– Nu hvor lukkeperioden er en realitet, rammes man unægteligt af en form for magtesløshed. Fiskeriet på Øresund har en enorm rekreativ værdi, og det er en smule trist, at se helt unge, håbefulde lystfiskere stå ved siden af nogle af Øresunds store profiler og forbilleder. De unge kommer formentlig aldrig til opleve halvdelen af deres eventyr med fiskestangen, forklarer Lars Frithjof Nielsen, som til dagligt arbejder som marinespecialist hos Garmin.
Ingen nytårstorsk
Desværre lagde et barsk julevejr og oprørte vande efter stormen Pia en solid dæmper på dagens fangst. Selv om der blev lagt et par effektive timer i Øresunds kolde vand, bød formiddagen ikke på en eneste torsk til dagens selskab. Fyrholms skipper, Martin Hubert, forklarer de udeblevne torsk:
– Desværre var Øresunds torsk ikke i bidehumør i dag. Stormen Pia gav oprørte vand, og Øresund er desværre stadig uklar og lidt for strømfyldt til, at torskene er tilbage på pladserne. Sådan er lystfiskeri, og heldigvis vidste alle dagens lystfiskere, at sådan kan det gå, når man planlægger en fisketur. Vind og vejr har stor betydning, og det har intet at gøre med torskebestanden, selv om den er under et stort pres, afslutter Martin Hubert.
Se flere billeder fra turen her.
Podcast: Den sidste torsk
Danmarks Sportsfiskerforbund bekymrer sig ligeledes om torskefiskeriet, og den specielle situation på Øresund. Det belyses i en podcast i serien Knæk & Bræk, hvor skipper Martin Hubert medvirker. Lyt med ved at klikke på billedet herunder.
Politik og forvaltning
Dansk Lystfiskeri efterlyser en stærkere forvaltning af torskefiskeriet og et større politisk fokus på de rekreative værdier i lystfiskeriet. Dette bør ske ved at friholde Øresund fra hjemtagningsforbuddet i Østersen, men samtidigt hæve både mindstemålet og sætte en lav bag limit på hjemtagning i forbindelse med fiskeriet. Samtidig bør forvaltningen inkludere regler om genudsætning af de største individer. Det er uhyre vigtigt for lystfiskeri i Danmark, at de rekreative muligheder på Øresund bevares, til glæde for erhvervet og tusindvis af lystfiskere i hovedstadsområdet.