FLOTTE FILM OM FISKEPLEJE
Lystfiskeres frivillige indsats omkring vand- og fiskepleje er uvurderlig for danske vandløb og fiskebestande. Både små og store indsatser er en væsentlig del af den danske lystfiskerkultur, og flere destinationer rundt i landet arbejder desuden med projekter omkring regenerativ turisme, med henblik på også at kunne engagere udenlandske turister og lystfiskere i arbejdet.
To nye film sætter fokus på den frivillige glæde og den store rekreative værdi af og omkring fiskepleje.
HAVØRRED, HÅB OG HYGGE
Hvert forår samles en flok ivrige fluefiskere på Bornholm til Bornholm Session, for at fiske og dyrke fællesskabet. Fluefiskerne er i højere og højere grad blevet opmærksomme på, også at give noget tilbage til øen og dens havørredbestande. Det gør de bl.a. ved at deltage aktivt i Vandpleje Bornholms indsats for at skabe bedre forhold i åerne for de vilde bornholmske havørredstammer. I år brugte de en dag ved Læså på sydkysten, hvor de skiftede fiskestangen ud med arbejdshandsker og motorsavene, da der skulle fjernes spærringer der forhindrer havørredernes frie passage på deres årlige gydevandring.
Indsatsen er blevet dokumenteret i en flot kortfilm, som er produceret af bornholmeren Mats Schroeter i samarbejde med Gordon P. Henriksen.
– De danske fiskebestande er under hårdt pres, men heldigvis klarer havørreden sig ret godt. Ikke mindst pga. den store frivillige indsats, lystfiskere gør over hele landet. Den vil vi gerne hylde og forhåbentlig motivere endnu flere til at blive engageret i fiskepleje, forklarer Gordon.
– Vi er glade for den øgede opmærksomhed vandplejen får her på øen får. Vi er enormt taknemmelige for alle de lokale frivillige, der lægger energi i vandplejen og har gjort det i årevis, men vi er også klar over, at der skal nye kræfter til, hvis vi skal rykke endnu mere. Derfor er det fedt, at vi ikke blot kan aktivere lokale Bornholmere, men også tilrejsende turister og lystfiskere, udtaler Bjarke Borup, der er formand i Vandpleje Bornholm og med i filmen.
VILDE ØRREDER I VEJLE
Vejle Å huser i dag en sund bestand af vilde havørreder. Havørrederne svømmer hver sommer fra opvækstområderne i de indre danske farvande, ind gennem Vejle Fjord og op i Vejle Å, hvor de gyder på åens lavvandede stryg først på vinteren.
Havørrederne er et synligt bevis på, at årtiers store indsats med naturgenopretning af Vejle Å har båret frugt. Den vilde bestand af havørreder er i dag fundamentet for et væsentligt rekreativt fiskeri i åen, hvor der årligt fanges mellem 700-1.400 havørreder. Det er vigtigt at vide, hvor mange fisk der fanges for at forstå, hvordan lystfiskeriet kan påvirke bestanden. Derfor beder lystfiskerforeningerne medlemmerne om at registrere deres fangster via den elektroniske platform Fangstjournalen.
Miljøtilstanden i Vejle Å er gennem de seneste årtier blevet væsentligt forbedret. Det er sket gennem en vedholdende og målrettet indsats med fokus på forbedring af vandkvaliteten, fjernelse af spærringer, reduktion i grødeskæringen, genslyngningsprojekter samt genopretning af gyde- og opvækstområder for vandløbets fiskebestande.
Lystfiskere har gennem en årrække gjort en ihærdig indsats med at påpege miljøproblemer i vandløbet, samtidig med at de selv har bidraget til at fremme havørredbestanden ved at genetablere gyde- og opvækstområder i de vigtige tilløb.
I samarbejde med Vejle Kommune gennemførte DTU Aqua i 2024 en grundig undersøgelse af havørredbestanden i Vejle Å. Formålet var at få viden om, hvor mange havørreder der er i åen og at blive klogere på, hvordan lystfiskeri i Vejle Å kan påvirke bestanden, og om der er behov for at forbedre havørredens leveområder i åen.
Vejle Kommune og DTU Aqua har lavet ovenstående flotte film om undersøgelsen og den store miljøindsats i Vejle Å.