Fiskebørnehaver skal skabe mere liv i Københavns Havn
Københavns Havn styrker sin position inden for bæredygtig byudvikling ved at implementere 100 nye Biohuts i et partnerskab med WWF Verdensnaturfonden, Mærsk og IDA. Initiativet udspringer af et femårigt samarbejde, der har som mål at forbedre havets levesteder og øge biodiversiteten i havnen.
Partnerskabet er forankret i FN’s Verdensmål 14 og har overordnet en vision om at skabe bæredygtige levesteder for fisk, med fokus på at forbedre biodiversiteten i Københavns Havn. De første 50 Biohuts, der tidligere er blevet implementeret, har skabt gode betingelser for fiskeyngelens vækst og overlevelse.
Hvad er Biohuts?
Biohuts er strukturer fyldt med østersskaller, der tjener et dobbelt formål ved at beskytte unge fisk mod rovdyr og samtidig fungerer som en naturlig fødekilde. Løsningen sigter mod at skabe flere beskyttede levesteder og bidrage til en stigning i både fiskebestande og den overordnede biodiversitet i havnen.
Initiativet understreger betydningen af samarbejde mellem myndigheder, nonprofit organisationer og virksomheder for at skabe et bæredygtig miljø i havnen.
Ålerefugium
Partnerskabet mellem By & Havn og WWF har desuden resulteret i, at Københavns Havn er blevet verdens første ålerefugium, hvor der skabes nye levesteder for både ålen og mange andre af arterne, der lever i havnen. Men hvordan skal man levesteder for ålen? Det er gjort ved at udlægge 800 tons ålegrus og 200 teglrør i Teglværkshavn. Det såkaldte ålegrus er små sten i kategorien ‘nøddemix’ der er udvundet fra stenbrud på land og som måler en diameter på mellem 16-32 mm. Lige præcis denne størrelse sten skaber perfekte hulrum, der gør det muligt for den unge ål at grave sig ned og gemme sig og finde føde.
Initiativet understreger betydningen af samarbejde mellem myndigheder, nonprofit organisationer og virksomheder for at skabe et bæredygtig miljø i havnen.