FREMTIDENS LYSTFISKERE
Lystfiskeriets fremtid afhænger af, at nye generationer får mulighed for at opdage glæden ved at fiske. Med projektet Fremtidens Lystfiskere tager Danmarks Sportsfiskerforbund et vigtigt skridt for at sikre, at flere børn og unge får en livslang interessere for lystfiskeriet. Støttet af Friluftsrådet med 2,5 millioner kroner løber projektet fra november 2024 til oktober 2027 og har til formål at skabe en øget tilgang af unge lystfiskere.
Nogle af de centrale aktører i projektet er foreningerne og de frivillige, men der er også gode muligheder for at branchen kan spille en aktiv rolle – både nationalt og lokalt.

EN MÅLRETTET INDSATS FOR UNGE LYSTFISKERE
Vi står overfor en fælles udfordring: Hvordan sikrer vi, at lystfiskeri forbliver en attraktiv fritidsaktivitet? Fremtidens Lystfiskere adresserer netop dette ved at skabe stærkere fællesskaber og øge kendskabet til lystfiskeri blandt de yngre generationer.
– Lystfiskeri i Danmark er på mange måder under pres. Særligt to ting skiller sig ud: Et vandmiljø i dårlig forfatning, og et presset foreningsliv. Begge dele er en begrænsende faktor for, at børn og unge stifter bekendtskab med lystfiskeri. Derfor er vi utroligt glade for, at vores projekt Fremtidens Lystfiskere har fået støtte fra Friluftsrådet, hvor hovedformålet netop er at skabe grundlag for, at flere børn og unge kan få en livslang interesse for lystfiskeri og det at være i naturen, siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.

STYRKELSE AF DE FRIVILLIGE
Foreningerne spiller en nøglerolle i at give nye lystfiskere en god start. En undersøgelse fra Danmarks Sportsfiskerforbund viser, at mange foreninger ønsker at styrke eller oprette juniorafdelinger, men mangler redskaber og ressourcer til det.
Marie Brandt er projektleder på projekt Fremtidens Lystfiskere. Hun uddyber:
– Vores Juniorudvalg har gjort et fantastisk og vigtigt stykke arbejde ved at klarlægge vores foreningers individuelle forudsætninger, store viden, behov og ønsker. Det giver os det helt rigtige afsæt til, i fællesskab, at bygge videre på og udvikle indsatsen for de næste generationer.

FOKUS PÅ KOMPETENCEUDVIKLING OG SYNLIGHED
For at skabe en varig effekt fokuserer projektet på tre væsentlige områder:
- Kompetenceudvikling af frivillige: Uddannelse af instruktører og foreninger i pædagogiske metoder og formidling til unge.
- Nye aktivitetskoncepter: Udvikling af moderne, engagerende måder at introducere lystfiskeri på.
- Stærkere digital tilstedeværelse: Udnyttelse af digitale medier til at inspirere og engagere børn og unge.
– Vi vil blandt andet udvikle et nyt uddannelsesprogram, der skal give de frivillige adgang til gratis kompetencegivende kurser i både formidling, pædagogik, planlægning, kommunikation og meget mere. Vi vil også give dem adgang til en stor, digital database med inspiration, viden, guides og andre værktøjer, samt flere muligheder for at netværke på tværs af klubberne. Det skal være lettere for frivillige at gøre det de gør bedst; undervise og inspirere. De er store forbilleder for de unge, forklarer Marie Brandt, og fortsætter:
– Vi skal også sætte stærkere ind på at nå ud til den unge målgruppe. Vi skal møde dem, hvor de er og i øjenhøjde. Det vil vi gøre gennem kommunikationsindsatser på forskellige digitale kanaler og i brobygningsprojekter mellem lokale institutioner, ungdomsskoler, efterskoler og andre friluftsorganisationer.

FISKEAKADEMIET, LYSTFISKERIETS FREMTID OG BRANCHEN
Som en del af projektet etableres Fiskeakademiet 2.0, der skal samle og dele viden, metoder og ressourcer for at understøtte både de unge og de frivillige. Desuden vil Danmarks Sportsfiskerforbunds Juniorudvalg, Instruktørsammenslutningen og et nyt unge-panel være centrale aktører i udviklingen.
Ungdomspanelet består af 9 unge lystfiskere fra alle dele af landet. De skal være med til at vejlede, inspirere og komme med ideer, så projektet taler til de unge. Panelet mødtes for første gang i januar og her var meldingen klar; de ønsker nemlig at se mere af deres egen generation i det digitale mediebillede og så skal det være lettere at prøve at fiske.
– Panelets tanker fokuserede i høj grad på tilgængelighed. Foruden foreningernes aktivitetstilbud blev særligt grejbranchen og -butikkerne fremhævet som adgangsgivende for nyfiskere. Det er selvfølgelig også noget, vi selv har tænkt i projektet, og derfor er det kun dejligt, at de unge bekræfter os yderligere i, hvor vigtigt vores tværgående samarbejde er, fortæller Marie Brandt.
Med Fremtidens Lystfiskere investeres der i at sikre, at lystfiskeri forbliver en væsentlig del af dansk friluftsliv, hvor børn og unge får de bedste forudsætninger for at opleve glæden ved at fiske.
– Vi har fra starten bakket op om Danmarks Sportsfiskerforbunds gode projekt, og jeg er sikker på, at mange af branchens aktører står klar til at understøtte initiativer, der bidrager til, at fremtidens lystfiskere får en god start på lystfiskerlivet, siger Peter Lyngby, formand for Dansk Lystfiskeri.
Du kan allerede nu følge med på www.fiskeakademiet.dk hvor du kan læse mere om projektet og de tiltag der er på vej, og tilmelde dig et nyhedsbrev.
Har du lyst til at samarbejde eller har du en god ide? Så er du velkommen til at kontakte Projektleder Marie Brandt på mail: mb@sportsfiskerforbundet.dk eller telefon: 28296757.
