HØRINGSSVAR TIL UDVIDET PRODUCENTANSVAR FOR FISKEREDSKABER, DER INDEHOLDER PLAST
Dansk Lystfiskeri har netop indsendt høringssvar til Miljøministeriets udkast til bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast. Læs hele høringssvaret her.
Udkastet til bekendtgørelsen indeholder Miljøministeriets udkast til definitioner, registreringspligter, udnævnelse af repræsentanter ved salg i andre EU-medlemsstater og muligheder for kollektive indsamlingsordninger – altsammen i forbindelse med udrulningen af EU’s direktiver omkring begrænsningen af plast og plastaffald. Direktiverne er blandt andet baseret på data, som indikerer at 27% af plastaffaldet på europæiske strande og kyster stammer fra fiskeredskaber. Hvordan det så i EU-regi er blevet til et direktiv, der omhandler alle typer fiskeredskaber – inklusiv fiskegrej til lystfiskere – er en gåde.
I Dansk Lystfiskeri afholdt vi allerede sidste år møde med Miljøministeriet for at foregribe bekendtgørelsen og påpege, at i lystfiskerbranchens optik skydes der her gråspurve med kanoner. Der er næppe nogen, som har et højere ønske end lystfiskere om, at der ikke findes eller efterlades plast i vores natur, i vores vande eller langs vores kyster. Lystfiskere elsker naturen og går oftest forrest for at værne om Danmarks vandmiljø. Det afspejles i titusindvis af frivillige timer lagt i lokale lystfiskerforeningers forbedringer af vandmiljøet, og når vores lystfisker-organisationer presser på i miljøpolitiske sager.
I det grundlæggende arbejder halter definitionerne på hvad fiskeredskaber er, og Dansk Lystfiskeri ønsker blandt andet en tydeliggørelse af dette. Desuden stiller Dansk Lystfiskeri store spørgsmål til selve producentansvaret, som også risikerer at ramme selv små grejbutikker, hvis de blot køber en smule fiskegrej i nabolandene eller har kunder fra andre EU-lande i en webshop. Slutteligt ligger bekendtgørelsen op til, at producenter skal sørge for indsamling og bortskaffelse af plasten. Det giver måske mening med tonstunge erhvervsfiskeredskaber – men det virker uden for logik, at det i følge Miljøministeriet ikke er gangbart, at den almindelige lystfisker og forbruger blot afhænder eventuelt plast fra fiskegrej i sin private affaldssortering. Trods den sparsomme logik, vil Dansk Lystfiskeri kigge nærmere på en indsamlingsordning, så lystfiskere får mulighed for at returnere plast fra fiskegrej via landets grejbutikker.
HØRINGSMØDE I MINISTERIET
Ovenstående stillede Dansk Lystfiskeris formand Peter Lyngby spørgsmål til, da Miljøministeriet havde inviteret til høringsmøde den 18. januar. Høringsmødet bar præg af, at bekendtgørelsen fortsat er under udarbejdelse, og derfor kommenterer Dansk Lystfiskeri nu på de samme spørgsmål i foreningens høringssvar.
Alt i alt vil implementeringen af det udvidede producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast komme til at koste i fiskegrejsbranchen – både i form af administration og gebyrer.
Dansk Lystfiskeri fortsætter selvfølgelig dialogen med Miljøministeriet i sagen.
DSF BAKKER OP
Også i Danmarks Sportsfiskerforbund vækker Miljøministeriets udkast til bekendtgørelsen stor undren, og forbundet bakker fuldt op som medafsender på Dansk Lystfiskeris høringssvar.