MANGE PENGE I LYSTFISKERI EFTER TUN
Den blåfinnede tun, der for nylig er vendt tilbage til danske farvande efter 50 års fravær, er ikke blot en imponerende stor, strømlinet og lynhurtig fisk. Den er også det ultimative fisketrofæ. Hermed er tunfisken ikke blot en gevinst for den danske biodiversitet i havet og for lystfiskerne – den er også en gevinst for den danske oplevelsesøkonomi.
For lystfiskerne bruger mange penge på at få den store oplevelse, som tunfiskeri er. Ofte bruger lystfiskere mellem 15.000 og 50.000 kr. om året, viser nye tal fra DTU Aqua.
Det viser DTU Aqua-forskere i en ny forskningsartikel Economic expenditures by recreational anglers in a recovering atlantic bluefin tuna fishery (se link nederst).
Her understreger forskerne, at deres studie viser, de økonomiske muligheder, man kan få ved at genoprette bestande af eftertragtede fiskearter. Studiet illustrerer også, at lystfiskeriet påvirker tunbestanden i minimal grad.
– Vores studie viser tydeligt, hvordan en genopbygning af bestanden af en af havets mest ikoniske dyr nemlig den blåfinnede tun kan understøtte en oplevelsesbaseret blå økonomi uden at det belaster bestanden ret meget. Det korte af det lange i historien er, at her ser vi folk, der værdsætter oplevelsen af at fange og genudsætte tun, og det i en skala der batter rent samfundsøkonomisk, siger hovedforfatter ph.d.-studerende Kristian Maar.
SKÅNSOMT LYSTFISKERI
I modsætning til det kommercielle fiskeri handler lystfiskeriet på tun ikke om konsum, om at slå tunen ihjel. Det handler ultimativt om at få den kæmpe oplevelse, det er at fange en af verdens hurtigste og stærkeste fisk fra en båd ude på havet. Herefter genudsættes tunen skånsomt.
– I følge vores forskningsstudie er der 95 procents chance for, at tunen slipper uskadt fra det. De få tun der imod hensigten dør som følge af fiskeriet er ca 1 ton om året, hvilket skal holdes op imod at der for tiden fanges 36.000 tons tun om året af erhvervsfiskere i Middelhavet og Atlanterhavet.
Hvis vi oplever naturen og værdsætter den, så er vi også mere villige til at give bidrag til arbejdet med at genrejse og bevare naturen. Det er i det lys, jeg mener, man skal se potentialet med tunfiskeri for lystfiskere – at det giver opmærksomhed og goodwill i forhold til vores marine natur. Dødeligheden på 4,3% i tunfiskeri er en minimal risiko i forhold til ikke at interessere sig for at passe på havet og naturen under havets overflade, siger Kristian Maar.
(ovenstående er citeret fra DTU Aquas nyhed om undersøgelsen af tunfiskeriet – læs hele artiklen i linket herunder)