10 SPØRGSMÅL TIL POLITIKERE I FOLKETINGET
Brancheforeningen Dansk Lystfiskeri har bedt de 179 politikere i Folketinget om en håndsrækning og 10 minutter af deres tid til at hjælpe os med at blive klogere på, hvilke holdninger de har til lystfiskeri.
Efter en kort introduktion har vi bedt om svar på 10 spørgsmål, hvoraf det sidste er en stående invitation til at tage med Dansk Lystfiskeri på fisketur.
De enkelte svar er afgivet i fortrolighed og publiceres ikke uden den pågældende politikers samtykke.
Du kan afprøve dine egne holdninger herunder.
10 SPØRGSMÅL
I Danmark skal man indløse Fisketegn ved enhver form for rekreativt fiskeri. Som lystfisker kan man indløse Fisketegnet på dags-, uge- eller årsbasis. Fisketegnet nyder massiv opbakning i lystfiskerkredse, og at det blev set som en sejr og et fremskridt da det blev indført.
Ved at indløse Fisketegn anerkender man en række regler og love, herunder mindstemål, fredningstider og fredningszoner. Der er imidlertid ingen undervisning eller kontrol i forbindelse med køb af Fisketegn.
Størstedelen af de samlede fisketegnsmidler går efterfølgende tilbage til naturen i form af fiskepleje under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Det såkaldte §-7 Udvalg, som består af en række interesseorganisationer – blandt andet Dansk Lystfiskeri, rådgiver ministeriet om brugen fisketegnsmidlerne. Det kan eksempelvis være vandløbsrestaurering eller opdræt og udsætning af fisk for at understøtte fiskebestande.
Efter et stort opsving under Covid-19 er indtægterne fra Fisketegnet nu dalende, hvilket reducerer fiskeplejens indsats.
Det koster 185 kr. om året at indløse et Fisketegn som lystfiskeri.
Prisen er ikke reguleret siden 2012 – bør det efter din mening pristalsreguleres?
Børn og seniorer skal ikke indløse Fisketegn, men en samlet gruppe af lystfisker- og fritidsfisker-organisationer peger på, at seniorer bør indløse Fisketegn, for at vise opbakning og anerkendelse af regler og love for lystfiskeri – bør det efter din mening være lovpligtigt, at seniorer indløser Fisketegn?
Bør der kobles et undervisningsmodul eller en form for prøve Fisketegnet, for at sikre bedre forståelse og udbredelse af gældende regler og håndtering af fisk?
(Som det eksempelvis er tilfældet i en større skala med Jagttegnet)
Fiskeristyrelsen har i foråret 2023 udfaset muligheden for at købe et fisketegn hos fysiske udsalgssteder i Danmark, trods protester fra turistorganisationer, som mener, at mange turister ikke er lige så digitaliserede som danskere. I 2022 stod udsalgsstederne for 10% af det samlede salg af Fisketegn – bør det efter din mening være muligt for en udenlandsk turist at købe det lovpligtige fisketegn på et turistkontor eller i en fiskegrejsbutik?
Tal fra Visit Denmark og flere lystfiskerorganisationer indikerer store mørketal, idet mange danske lystfiskere og udenlandske fisketurister slet ikke løser fisketegn – bør det efter din mening være en opgave for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri at markedsføre og oplyse om Fisketegnet?
Fisketurisme er allerede stort i Danmark, og mange landdistrikter oplever en stor afledt økonomi omkring tilrejsesende lystfiskere fra ind- og udland. Lokalt er den store fordel, at lystfiskeri oftest tiltrækker gæster udenfor den gængse turistsæson. Det gælder eksempelvis laks i Vestjylland, havfiskeri i Nordsøen og kystfiskeri efter havørred på øerne – bør Danmark efter din mening i højere grad investere i lystfisker-turisme?
Socioøkonomisk har et kilo lystfiskerfanget fisk en langt højere værdi end et kilo fisk fanget af en erhvervsfisker – bør Danmark opprioritere rekreativt fiskeri, eksempelvis når det gælder kvoter og fredninger?
Skarven var tidligere en truet fugl og blev derfor fredet i EU. Siden er bestanden vokset til en størrelse, som nu er en trussel mod truede fiskearter, som eksempelvis snæbel og stalling.
I forbindelse med årets udsætning af fisk under fiskeplejen stod hundredevis af frivillige danske lystfiskere vagt ved vandløbene for at bortskræmme skarven. Det er muligt at søge tilladelse til regulering af skarv hos Miljøministeriet, men mange lystfisker- og fritidsfisker-organisationer påtaler omstændige sagsgange – bør regulering af skarv efter din mening øges for at beskytte truede fisk?
Er du selv lystfisker – eller har du prøvet at fiske med fiskestang?
Kunne du tænke dig at prøve lystfiskeri i dit lokalområde eller i København i selskab med en fiskeguide, hvis Dansk Lystfiskeri inviterer?