BEMÆRKNINGER TIL KOMMISSIONEN OM ØSTERSØEN
Dansk Lystfiskeri sendte i september måned bemærkninger til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri forud for kommisionens møde i EU. Dansk Lystfiskeri mener, at nuværende lovgivning er for restriktiv, og at der bør indføres en særregel for en højere lystfisker-kvote i Øresund (underområde 23).
Desværre blev det besluttet, på EU-fiskeriministrenes møde den 17. oktober, at nuværende regulering af lystfiskeriet efter torsk og laks fortsætter næsten uændret i 2023.
Det betyder, at lystfiskere må hjemtage en torsk per fiskedag, bortset fra i perioden den 15. januar til den 31. marts, hvor torsken er totalfredet. I forhold til laks må lystfiskere hjemtage en fedtfinneklippet laks per dag. Der er dog kommet yderligere en stramning i lovgivningen, idet man i 2023 ikke må fiske videre efter laks, når man har fanget en laks uden fedtfinne. Det gælder uanset, om man vælger at hjemtage den eller genudsætte fisken.
UDDRAG FRA BEMÆRKNINGER
Dansk Lystfiskeri er meget opmærksom på torskens pressede situation i Østersøen, og ikke mindst de store økonomiske konsekvenser nuværende forvaltning har for vores branche. Nedenstående kommentarer afspejler de mange input vores medlemmer, herunder særligt turbåde og fiskegrejsbutikker, har bidraget med i løbet af 2022.
Overordnet bakker branchen op om et forbud mod at dyrke et målrettet fiskeri efter gydende torsk, men undres i høj grad over manglende kompensationsmuligheder for det stærkt begrænsede forretningsgrundlag turbådene i Øresund er efterladt med under den nuværende bag limit på én torsk pr. dag i fangstperioden. Lystfiskerbranchen virker til at være fuldstændig overset i nuværende forvaltning.
“I lyset af en lukningstruet turbådsbranche, hvor fangstbegrænsningen på én torsk pr. dag, alene i 2022 har medført en lukning af ca. 40% af erhvervet i underområde 23, ønsker Dansk Lystfiskeri en øget bag limit i underområde 23. Rapporter fra turbåde i underområde 23 indikerer store mængder lokale torsk året igennem, men at størstedelen af bådenes kunder afbooker deres pladser på bådene, så snart de erfarer, at bag limit fortsat er reduceret fra fem til én torsk pr. dag.
Dansk Lystfiskeri ønsker en bag limit på tre torsk pr. dag specifikt i underområde 23, og appellerer på samme tid til kompensationsmuligheder i 2023.
Underområde 23 har en enorm rekreativ og samfundsmæssig værdi for hovedstadens mange lystfiskere, som har få alternative muligheder for lignende trivselsoplevelser. Grundet hovedstadens størrelse får mange danskere deres første lystfiskeroplevelser i underområde 23, og de nuværende stærkt restriktive forhold i området, påvirker derfor en stor del af lystfiskerbranchen på både kort og lang sigt. Fiskegrejsbutikker i hovedstadsområdet rammes hårdt på den direkte afledte nedgang i omsætning, mens hele Danmarks lystfiskerbranche rammes over tid på grund af manglen på ”udvikling af interessen” hos nye lystfiskere. Mange mennesker i hovedstaden møder først lystfiskeriets rekreative glæder i underområde 23, hvorefter de får mod på at opleve resten af Danmark med fiskestangen.”
Bemærkninger til rekreativt fiskeri efter laks:
“Dansk Lystfiskeri mener, at forslaget om én fedtfinneklippet laks per fisker per dag er for restriktivt. Dansk Lystfiskeri ønsker i stedet en bag limit på to laks per fisker per dag – med eller uden fedtfinne.
En del af grundlaget for Kommissionens forslag med én fedtfinneklippet laks per dag er baseret på en anslået dødelighed på 25 % ved genudsætning, som er observeret ved trollingfiskeri efter to arter af stillehavslaks i Stillehavet. Dansk Lystfiskeri vurderer, at dødeligheden er lavere ved fiskeriet fra båd i Østersøen, men må også erkende, at der ikke findes videnskabeligt dokumenterede tal fra Østersøens trollingfiskeri.
Dansk Lystfiskeri mener, at nuværende tilgang er for restriktiv, og tilbagemeldingen fra de dele af branchen, som er specialiseret i dette fiskeri (både, motorer, elektronik og fiskegrejsbutikker), kan sammenfattes kort til: En nærmest desperat situation.”
Læs Dansk Lystfiskeris samlede bemærkninger til ministeriet via linket herunder.