UDVIKLING AF FISKETEGNET
Dansk Lystfiskeris forslag om udvikling og markedsføring af Fisketegnet var på dagsordenen og blev fremlagt af bestyrelsesformand Peter Lyngby på Fiskeristyrelsens §7 udvalgsmøde den 30. august 2023. Udvalget rådgiver om spørgsmål i relation til lyst- og fritidsfiskeri, ferskvandsfiskeri og fiskepleje, og er nedsat i Fiskeristyrelsen under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri efter § 7 i fiskeriloven.
Dansk Lystfiskeri mener, at vi som branche og lystfiskere bør være stolte af – og fejre og glædes over Fisketegnets unikke rolle i Danmark – at man som lyst- og fritidsfisker er med til at understøtte fiskebestande – at vi på den måde alle er med til at så, før vi høster.
For at understøtte oplægget sendte Dansk Lystfiskeri et spørgeskema om lystfiskeri til alle medlemmer af Folketinget inden sommerferien.
Særligt fire spørgsmål var relevante for §7-mødet den 30. august:
Børn og seniorer skal ikke indløse Fisketegn, men en samlet gruppe af lystfisker- og fritidsfisker-organisationer peger på, at seniorer bør indløse Fisketegn, for at vise opbakning og anerkendelse af regler og love for lystfiskeri – bør det efter din mening være lovpligtigt, at seniorer indløser Fisketegn?
– knap 70% af respondenterne svarer ja
Bør der kobles et undervisningsmodul eller en form for prøve Fisketegnet, for at sikre bedre forståelse og udbredelse af gældende regler og håndtering af fisk?
– 70% af respondenterne svarer ja
Fiskeristyrelsen har i foråret 2023 udfaset muligheden for at købe et fisketegn hos fysiske udsalgssteder i Danmark, trods protester fra turistorganisationer, som mener, at mange turister ikke er lige så digitaliserede som danskere.
I 2022 stod udsalgsstederne for 10% af det samlede salg af Fisketegn – bør det efter din mening være muligt for en udenlandsk turist at købe det lovpligtige fisketegn på et turistkontor eller i en fiskegrejsbutik?
– 80% af respondenterne svarer ja
Tal fra Visit Denmark og flere lystfiskerorganisationer indikerer mørketal, idet mange danske lystfiskere og udenlandske fisketurister slet ikke løser fisketegn – bør det efter din mening være en opgave for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og
Fiskeri at markedsføre og oplyse om Fisketegnet?
– 100% af respondenterne svarer ja
Fisketegnet bør være ansvaret for og valideringen af – at man som lyst- og fritidsfisker har sat sig ind i regler, mindstemål, fredningszoner og især håndtering af fisk, som skal genudsættes. Derfor bør formidlingen omkring Fisketegnet udbygges med mere viden og et tilpasset undervisningsmateriale. Af samme grund er det vigtigt, at alle voksne lystfiskere løser Fisketegn. Uanset alder og hvor man fisker.
MARKEDSFØRING AF FISKETEGNET
Lystfisker- og turisterhvervet peger på mørketal og mange lystfiskere, som ikke får indløst Fisketegn.
Alene grejbutikkerne rundt i Danmark møder ofte kunder, som enten er uvidende om Fisketegnet – eller gerne vil købe Fisketegn i forbindelse med købet af deres fiskegrej.
Fisketegnet er i dag en ren betalingsløsning, som mangler formidling og markedsføring. Dansk Lystfiskeri pointerer vigtigheden af at nå de mange unge, nydanskere, nyfiskere og lystfiskerturister, som ikke er bekendt med Fisketegnet.
Fiskeristyrelsen udfasede det fysiske salg af Fisketegn pr. 16. marts 2023 – til Dansk Lystfiskeris store undren. Udsalgstederne solgte nemlig sammenlagt 10% af alle Fisketegn i 2022 – svarende til cirka 3,7 mio. kroner – og andelen var endnu højere i årene inden COVID, som lagde en dæmper på den europæiske rejselyst.
To grejbutikker i det vestjyske sælger normalt alene for mere end 1 mio kroner Fisketegn om året. Læs tidligere indlæg om denne sag her.
Dansk Lystfiskeri opfordrede på §7-mødet til at få sat nogle overordnede rammer for en bredere markedsføring og formidling af Fisketegnet i ministeriet, hvorefter Dansk Lystfiskeri gerne deltager i det praktiske arbejde.
For at komme målgrupper et skridt nærmere opfordrede Dansk Lystfiskeri til at få belyst salgstal omkring Fisketegnet. For nuværende kendes kun månedlige cirka-salgstal, og Dansk Lystfiskeri ønsker en kortlægning af demografi samt typen af solgte Fisketegn, herunder dags-, uge- og årskort.
Der er i dag en nærmest ikke-eksisterende kontrol af Fisketegnet. Den mener Dansk Lystfiskeri med fordel kunne udbygges, da øget kontrol også ville medvirke til et generelt fokus på Fisketegnet.
Blandt mange muligheder for at sætte et overordnet fokus på Fisketegnet og fisketegnsmidlernes eksistens, foreslog Dansk Lystfiskeri at genoptage en økonomisk pulje, hvor lokale aktører kan søge støtte til fiskepleje ud fra krone-for-krone princippet.
Ministeriet og §7-udvalget tog godt imod Dansk Lystfiskeris oplæg, og det er sat i udsigt, at emnerne diskuteres yderligere i detaljer allerede i oktober måned.