SVAR TIL HØRING OM TORSKEFORBUD
Dansk Lystfiskeri har sendt høringssvar til Fødevarestyrelsens udkast til et forslag om at forbyde lystfiskeri efter torsk i Københavns Havn. Forbuddet foreslås på baggrund af fund af kviksølv i prøver af fisk og ændrede grænseværdier for kviksølv i EU. Hele styrelsens udkast til bekendtgørelse om fiskeri i Københavns Havn kan læses via nedenstående link.
UDDRAG AF HØRINGSSVAR
Dansk Lystfiskeris hørringssvar er sendt til Fødevarestyrelsen med kopi til Fødevareminister Rasmus Prehn og Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Dansk Lystfiskeri mener, at høringsmaterialet er mangelfuldt og svaret indledes derfor med nogle generelle bemærkninger:
“Høringsmaterialet er mangelfuldt. God forvaltning foreskriver, at høringsmateriale indeholder en præcis og detaljeret konsekvensanalyse, så en høring giver interessenterne adgang til beslutningsgrundlaget for et sådant indgribende forbud.
Den vedlagte konsekvensanalyse er summarisk, fejlbehæftet og uden kilde- og dataangivelser, ligesom der synes at mangle høring af den relevante myndighed inden for lystfiskeri.”
I udkastet undres Dansk Lystfiskeri især over Fødevarestyrelsens bemærkningen om, at forbuddet ikke vil have nogen erhversmæssige konsekvenser. Efter specifikke kommentarer om målingerne, forslagets erhvervsøkonomiske- og samfundsmæssige konsekvenser, afsluttes høringssvaret derfor med disse afsluttende bemærkninger:
“Det undrer Dansk Lystfiskeri stærkt, at Fødevarestyrelsen i stedet for et fiskeriforbud, ikke blot opfordrer til ikke at hjemtage torsk fanget i havnen, på linje med den opfordring, som styrelsen har udsendt efter undersøgelserne af PFOA/PFAS – forekomst i fisk i Mølleå-systemet.
Dansk Lystfiskeri mener, at det bør være op til den enkelte lystfisker, om man vil spise sin torsk, hvis blot lystfiskeren er klar over risikoen.
Det er anden gang på kort tid, at der indføres restriktioner på lystfiskerområdet i hovedstadsområdet på et usagligt og upræcist grundlag, hvilket har alvorlige erhvervsmæssige og ikke mindst lystfiskermæssige konsekvenser (første gang var reduktionen af tilladt daglig lystfiskerfangst af torsk i Øresund til én torsk, fordi Øresund forvaltes som en del af Vestlige Østersø).”
Læs hele Dansk Lystfiskeris høringssvar via linket herunder.